Mediátor a válás során

párkapcsolati mediátor válás

A válási mediáció a legtöbb ember számára egy teljesen új fogalom, amikor megromlik a házassága. A legtöbben hallottunk már párterapeutáról és válóperes ügyvédről, de vajon mire való akkor a mediátor? Minek mediátor, ha fogadunk ügyédet? Minek mediátor, ha már van párterapeutánk? Válni segít a mediátor vagy az a dolga, hogy kibékítsen minket?

Ebben a cikkben megpróbálunk az összes lényeges kérdésre válaszolni a válási mediátorok tevékenysége kapcsán, és elmondjuk, hogy szerintünk mikor érdemes mediátorhoz forduli. 

Van-e különbség a párkapcsolati mediátor és a válási mediátor között?

A párkapcsolati és válási mediátor között nem feltétlenül van különbség, sőt, a mediátorok általában mindkettővel foglalkoznak. A párkapcsolati és válási mediáció viszont már két markánsan eltérő tevékenység.

Ahogy a nevük is utal rá, a mediáció ezen két formája között az elsődleges különbség annak céljában rejlik. Az első esetben a cél a párkapcsolat vagy házasság megmentése, míg a második esetben a cél a válás kérdéseiben történő medáció.  

Mi a válási mediáció célja?

Optimális esetben a válás mediáció célja egy mindkét fél számára elfogadható bontóperi és vagyonjogi egyezség elérése. 

Hogy néz ki a válási mediáció a gyakorlatban?

A válási mediációnak többé-kevésbé meghatározott lépései vannak. Ezektől természetesen el lehet térni, de alapvetően az alábbi forgatókönyvet követi egy válási mediátor tevékenysége.

A válási mediációnak többé-kevésbé meghatározott lépései vannak. Ezektől természetesen el lehet térni, de alapvetően az alábbi forgatókönyvet követi egy válási mediátor tevékenysége.

1. lépés

Kapcsolatfelvétel a mediátorral

2. lépés

Első mediációs ülés

3. lépés

Megyezezés a mediáció menetéről, szabályairól stb

4. lépés

A házastárs mindkét tagja megosztja a saját verzióját

5. lépés

Vitás kérdések azonosítása

6. lépés

Megyezésre való törekvés

7. lépés

Egyezség írásba foglalása

8. lépés

Egyezség aláírása

Van-e szükség válóperes ügyvédre a válási mediátor mellett?

Igen.