Hogyan lehet a válópert felgyorsítani? Mi a gyors válás titka?

Gyors válás és a válóper vagy bontóper felgyorsítása

Érdemes-e gyorsan válni? A kérdésre természetesen nincs olyan válasz, amely mindenkire egyformán igaz. Egy válás elhúzódása azonban számos olyan kockázatot tartogat magában, amelyeket mindenféleképpen érdemes elkerülni.

A válás érzelmileg megterhelő mindkét félnek, ha pedig vannak közös gyermekek akkor kiváltképp oda kell figyelni, hogy ne legyenek kitéve hosszas bizonytalanságnak. Anyagilag szinte minden esetben rosszul jár az, akinek elnyúlik a válása. Ügyvédek, illetékek, szakértői díjak és sok más egyéb költség jellemzi a hosszadalmas bontópert vagy vagyonjogi pert. Végezetül sokszor azért gördülnek folyamatos akadályok a gyors válás elő, mert az egyik fél még reménykedik. A házasság megszünésének kimondása rendkívül fájdalmas lehet annak, aki még kötődik a másikhoz, azonban minél előbb túlesünk rajta, annál előbb kezdődhet meg a sebek gyógyulása és egy új élet kezdete.

Gyorsan válni tehát szinte mindig jó, nézzük meg tehát, hogyan lehet minél előbb eljutni az ehhez szükséges bírósági végzés megszületéséhez.  

A gyors válás első számú feltétele: a párbeszéd​

Ha csak a jogi procedúra oldaláról nézzük, a válás leggyorsabb módja az úgynevezett közös megegyezéses bontóper. Ez azt jelenti, hogy a felek előre megegyeztek a válás minden fontos részletében (úgy mint a vagyonelosztás és a gyermekelhelyezés kérdései), ezt írásba foglalták, majd közösen beadták a válókeresetet és a bírósági tárgyaláson is egyetértés mutatkozik köztük. 

A válókereset beadásával kár várni

Ha az elhatározásunk szilárd és biztosak vagyunk a dolgukban, akkor az esetek többségében nem érdemes halogatni a válóper beadását. Ha arra várunk, hogy a másik adja be, azzal könnyen kicsúszhat a kezünkből az irányítás.

Aki beadja keresetlevelet, az lesz a felperes, az ő részvétele feltétlenül szükséges a bontóperen. Ha a felperes nem jelenik meg, a bíróság megszünteti az eljárást. Ebből következően rendkívül kockázatos a másik félre hagyni a felperes szerepét, ugyanis ha esetleg nem jön el az első tárgyalásra. Ilyen esetben adhatjuk be újra a válókeresetet, amellyel akár több hónappal is csúszhat a válás kimondása.

Körültekintően kell ügyvédet választani

Nem különösebb titok, hogy egy válóperes ügyvéd általában annál több pénzt keres, minél tovább húzódik egy válás. A gyors megegyezés bevételi szempontból nem igazán érdeke egy ügyvédnek.