Válás férfi szemmel

Válás, válóper férfiak

Gyakran éri az a vád mind a bírósági, mind a gyámügyi rendszert, hogy elfogult a nőkkel és anyákkal szemben. Egyesek ennél továbbmennek és egyenesen férfiellenes válóperes bírókról, ügyvédekről és gyámügyi szakemberről beszélnek. Sokan tudni vélik, hogy a gyermekelhelyezés során az apa eleve vesztett helyzetből indul, és a legapróbb hibáit is fel fogja tudni ellene használni a feleség annak érdekében, hogy ne láthassa többet a gyermekeit.

Az alábbiakban megpróbálunk utánajárni mennyi igazság van mindezekben, valamint tanácsokkal ellátni a válófélben lévő férfiakat annak a kapcsán, hogy mik a jó stratégiák a válás és a gyermekelhelyezés során.

Mit mondanak a statisztikák?

Érdemes elsőként a tárgyilagos, számszerűsített adatokat áttekinteni annak érdekében, hogy meg tudjunk figyelni számunkra fontos tendenciákat. Nézzük hát végig, mit mondonak a számok, mire számíthatnak a férfiak a válás során?

Egy átlagos évben 20 ezer válás van Magyarországon, 1000 emberből évente kettő válik, amely a koronavírusból fakadó összezártság miatt akár húsz százalékkal is nőhet. Ez egyfelől rendkívül szomorú, ugyanakkor a mi szempontunkból egy kellően nagyszámú statisztikai mintavételre ad lehetőséget. 

Férfiak nők válás életkor
  • Az Férfi szemmel nézve sokkoló lehet a következő adat, miszerint a válás hetven százalékát a nő kezdeményezi.

5 tanács férfiaknak a váláshoz

Az alábbiakban összeszedtünk öt fontos tudnivalót válófélben lévő férfiak számára. 

1. Hinni kell a szemünknek és a fülünknek

Rendkívüli gyakori, hogy a férfit teljesen váratlanull éri, hogy a feleség beadta a válókeresetet. Úgy tűnik a nők híres “hatodik érzéke” tényleg létezik, és sokkal hamarabb és nagyobb pontossággal tudják megjósolni, hogy baj lesz. 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem rika az olyan eset sem, amikor a feleség nem várja el, hogy gondolatolvasó legyen a párja. Elmondja százszor, akár ezerszer, hogy mik a bajai és kilátásba helyezi a válást. Sajnos sok férfi úgy gondolja ilyenkor, ez csupán “női hiszti”, hiszen őt úgysem hagyhatják el. Aztán amikor bekövetkezik, akkor teljesen felkészületlenül éri.

A válás a legritkább esetben üt be előzmények nélkül. Utólag persze könnyű okosnak lenni, de érdemes résen lenni és odafigyelni az apró jelekre. A felkészültség rendkívül értékes egy válóper során, kiváltképp ha gyermekelhelyezésre és vagyonmegosztásra is sor kell, hogy kerüljön. Természetesen ha még meg szeretnénk próbálni menteni a házasságot, akkor sem árt, ha nem a nulláról kell kezdeni.

2. Rá kell szánni az időt a megfelelő ügyvéd megtalálására

Ahogy láttuk a statisztikákból, a pálya férfiként nagyon nem nekünk lejt. Ha nincs gyerek és nincs közösen vagyon, akkor természetesen jó lehet az első ügyvéd, aki szemben jön az utcán, mivel nincs veszteni valónk.

Azonban ha gyermekfelügyelet, láthatás, tartásdíj vagy jelentősebb vagyon elosztása forog kockán, akkor logikus, hogy a legjobb szakembert akarjuk a mi oldalunkon tudni.

Ne gondoljuk, hogy a doktori titulus önmagában garancia a felkészültségre és a korrektségre. Jó válóperes ügyvédet találni pontosan ugyanakkora kihívást, mint jó autószerelőt vagy jó orvost. Mindannyian hallotunk már számtalan rémtörténetet a legkülönöbözőbb szakmák képviselőiről, kérdezzünk csak kicsit körbe, és rájövünk az ügyvédi szakma sem kivétel

3. Rendbe kell tenni a pénzügyeket, még a válás előtt

Egy válás vagyonjogi része nem egy egyszerű dolog. A szabályok bonyolultak és sok esetben a bíróság megítélése dönt vitás kérdésekben.

 

4. Világos célokat kell kitűzni a válással kapcsolatban

Mindnyájunknak ismerős lehet a mondás: aki nem tudja hova megy, az sohasem fog odaérni. A pontos célok kijelölése nem csak az üzleti életben vagy a munkahelyen fontos, hanem az élet minden egyéb területén is. 

Amikor szembesülünk azzal, hogy párunk válni akar, az első sokk hatására nehéz tiszta fejjel godolkozni. Különösen nehéz a priortiásokat végiggondolni, hiszen annyi teendő vár ránk, melyeket nem kértük, mégis meg kell velük bírkózni. Minél tovább halogatjuk azonban a szembenézést a tényekkel és a cselekvési terv kidolgozását, annál súlyosabb lépéshátrányba kerülhetünk a másik féllel szemben. 

A válás egy teljesen új helyzet elé állít bennünket, mostantól minden más lesz. Ez nyomasztó lehet, de egyben lehetőség is. Újratervezhetjük az egész életünket, immáron önállóan, kizárólag a saját preferenciáink szerint.

Minél hamarabb neki kell ennek látni, és végiggondolni, hogy nézzen ki ez az új élet. Brutális őszinteségre van szükség, például akár olyan kérdésekben is, hogy mennyi időt szeretnénk együtt tölteni gyermekeinkkel.

Régi álmunk, hogy vidékre költözzünk, vagy egy belvárosi penthouse-ba? Ki akarjuk magunkat próbálni vállalkozóként, csak a család mellett erre úgy tűnt, erre sohasem lesz már elég időnk? Szereténk leadni az évek során felgyűlt felesleget, hogy újra magabiztosan tudjunk a tükörbe nézni?

A válás életünk egyik legnagyobb tragédiája, de egyben legnagyobb lehetősége is. Rá kell szánni az időt és végiggondolni, hogyan szeretnénk, ha kinézne az életünk a válás után.

Ha nem érezzük úgy, hogy egyedülálló apaként teljes felügyeletet tudunk vállalni a gyermekeinkért, akkor kár küzdeni érte. Ebben az esetben fókuszáljunk a láthatások megfelelő gyakoriságára és időzítésére.

Ha viszont magunkhoz szeretnénk venni a gyerkőcöket, akkor dolgozzunk ki egy tervet, hogy miként leszünk alkalmasak egyedül nevelni őket. A bíróság méltányolni fogja, ha egy olyan válófélben lévő apát lát, aki tudja mik a céljai, és azt is tudja, hogyan fogja őket elérni. 

Tekintse meg további írásainkat!

Hűtlenség válás

A házastársi hűtlenség követkeményei

Van-e jogi relevanciája a házassági hűtlenségnek? Milyen előnyei vannak párjával szemben, ha megcsalta Önt?

Vagyonelosztás, vagyonjogi per

A bontóper megindítása: a keresletevél

A válóper első lépése a keresetlevél benyújtása. Pár tipp és praktika ismeretében sokkal nagyobb esély lehet a sikeres kimenetelre. Bemutatjuk mik ezek az elengedhetetlen lépések!

A házasság megmentése

Mindig van visszaút a veszekedésekkel teli életből a boldogság felé. Elhoztunk pár praktikát, melyek segíthetnek újra a harmónia ösvényére lépni.