Válás megcsalás esetén

Megcsalás, válás és válóper

Nem különöseben szívderítő gondolat, de ettől még tény, hogy a házasságok egy jelentős része azért ér véget, mert az egyik fél új partnert talál magának.

A házastársak közötti megcsalást nem véletlenül szokás házasságtörésnek nevezni, hiszen gyakran jelenti a házasság végét. Amíg a válások egy részénél nem merül fel, hogy ki a “hibás” azért, hogy nem működik tovább az együttélés, vagy mindkét fél részben felelősnek érzi magát, megcsalás esetén egyértelműbbnek tűnik a helyzet.

Mi a büntetése tehát annak, aki csalfa? Kárpótolja-e a jog a “vétlen” felet? Cikkünk ezekre a kérdésekre segít válaszolni.

Mi jár nekem, ha megcsaltak?

A házasság szent dolog volt évezredeken keresztül, innen is ered a “házasság szentsége” kifejezésünk. A frigy mindig az egyház előtt köttetett, és amit Isten összekötött, azt ember hogyan is bonthatná fel?

Nem véltelen, hogy a házasságtörés a legsúlyosabb bűncselekményekkel azonos büntetési tételeket hordozta. A hűtlen fél szerencsésebb időszakokban csak számüzetésnek vagy kalodába zárásnak volt kitéve, de a történelem egy jelentős részében inkább a megkövezés volt a házasságtörés bevett büntetése. A férfiakkal rendszerint némiképp elnézőbb volt a jog, nőként azonban nem nagyon volt olyan korszak a történelemben, amikor megérte volna kikacsintani a házasságból.

A XX. századra a házasságtörés kikerült azon tényállások köréből, amelyek jogi relevánciával rendelkeznek. Önmagában a házasságtörés nem válóok, bíróság nem bontja fel a házasságot csak azért, mert az egyik fél megcsalta a másikat.

A házasság felbontásának feltétele annak bírósági megállapítása, hogy házasság végérvényesen és jóvátehetetlenül megromlott. Ennek természetesen kiemelt eleme lehet, ha a válást indítványozó fél arra hivatkozik, hogy megcsalták.

Arra a kérdésre tehát, hogy mi jár a megcsalt félnek, sajnos alapvetően annyi a válasz, hogy válókeresetet adhat be. Ennél komolyabb elégtétel a családjog keretein belül nincs nevesítve.

Eltilhatom-e a gyerekektől, ha megcsalt?

Nyilván nem, de a gyermekelhelyezés során vizsgálják a szülők jellemét, életvitelés stb, úgyhogy ebből a szempontból lehet hogy nem teljesen mindegy hogy valaki mennyire csalfa meg rendezetlen nemi viszonyokat tart fent.

Kidobhatom-e a házastársam a lakásból, ha megcsalt?

Nem, ha önszántából nem megy szerintem nem nagyon lehet kidobni. Itt a lakáshasználat szabályariól kellene beszélni főleg olyan kontextusban, hogy ha megcsalás van. 

Mi van, ha megbánta és mégsem akar válni?

Itt arról lehet írni, hogy ha a csalfa  megbánta és visszacsiinálná, de a másik nem bocsát meg, akkor természetesen el lehet válni. Ha az egyik fél el akar válni, akkor a bíróság ki fogja mondani a válást, ehhez nem kell, hogy mindkettő akarja. Sőt a bontóperen sem kell a másiknak megjelenni stb.  

Tekintse meg további írásainkat!

láthatás

Mit kell tudni a láthatásról?

Itt talál minden lényeges információt a külön élő szülőt megillető láthatás jogáról, valamint a kapcsolattartás különböző megválasztható formáiról.

Névváltoztatás eredet leánykori név válás

Név visszaváltoztatása válás után?

Egyesek meg szeretnék tartani házassági nevüket, míg mások minél előbb szeretnének szabadulni tőle és visszatérni eredeti nevükhöz. Minden ezzel kapcsolatos tudnivalóról itt olvashat!

közös lakáshasználat válás válóper

Mik a lakáshasználat szabályai válás esetén?

Maradjak vagy menjek? Megtehetem, hogy kirakom a volt párom? Ki, mikor és hogy használhatja a közös lakás a válás alatt és után? Minden szabályra és tudnivalóra kitérünk, melyek érdekesek lehetnek Ön számára.