Kiskorú gyermek külföldre utazása

A gyermek huzamos időn át – így tanulmányok folytatása, munkavállalás vagy más hasonló célból – önállóan vagy egyik szülőjével mindkét szülő egyetértésével tartózkodhat külföldön.

Polgári Törvénykönyv

Ptk. 4:152. § (5) bekezdés

Elvált szülők esetén a szünidő  megszervezése gyakran nem könnyű feladat. A válóper során követelmény, hogy a szülők között kölcsönösen elfogadott megállapodás szülessen a közös gyermekkel vagy gyermekekkel való kapcsolattartás tekintetében. Ebbe a téli és nyári szünidő is beletartozik.

Belföldi nyaralás esetén természetesen szabadon viheti bármelyik szülő a gyermeket, azonban külföldi üdülés szigorúbb megítélés alá esik. Tekintsük át, mikre kell odafigyelni elvált szülőként mielőtt külföldre vinnénk gyermekünket akár nyaralás, akár bármilyen egyéb ok folytán.

Mikre kell odafigyelni elvált szülőként?

1. Az utazás időtartama

Teljesen más megítélés alá esik egy rövidebb külföldi kiruccanás, mint a tartós külföldi tartózkodás.  

A huzamosabb idejű tartózkodásnak is kiemelt esetei: 

  • tanulmányi célú utazás
  • külföldi munkavállalás
  • letelepedési célú külföldi út
A legfontosabb tudnivaló ebben a tekintetben, hogy rövidebb külföldi tartózkodás esetén nincs szükség a másik szülő engedélyére, csupán tájékoztatni kell az utazást illetően.

A tájékoztatásnak az alábbiakra kell kitérnie:

  • hova visszük a gyermeket (pontos cím megjelölésével)
  • mettől meddig lesz a gyermek külföldön (pontos dátumok megjelölésével)
  • hogyan lesz biztosítva az, hogy a másik szülő elérhesse a gyermekét

2. A bontóperi megállapodás részletei

Rendkívül lényeges, hogy maximálisan tiszteletben tartsuk a bontóperben született gyerekekkel való kapcsolattartásra vonatkozó megállapodást. Ellenkező esetben óriási támadási felületet hagyunk a másik félnek, amely akár oda is vezethet, hogy korlátozásra kerül a gyermekünkkel való kapcsolattartás!

Megtilthatom-e, hogy az exem külföldre vigye a gyermekem?

Természetesen hosszabb külföldi tartózkodás esetén a szülő megtagadhatja a hozzájárulás kiadását. Rövidebb tervezett külföldi tartózkodás (például nyaralás) esetén azonban bonyolultabb a helyzet.

Csak különleges esetben tagadhatja meg a gondozó szülő azt, hogy a másik szülő a közös gyermeket vagy gyermekeket külföldre vigye. 

Erre akkor van lehetőség, ha

  • az utazás a gyermeket veszélynek tennék ki
  • felmerül a jogellenes elvitel lehetősége

 

Mi számít jogellenes elvitelnek?

Csak különleges esetben tagadhatja meg a gondozó szülő azt, hogy a másik szülő a közös gyermeket vagy gyermekeket külföldre vigye. 

Különösen nagy lehet a kockázat olyan országok esetén, melyeknek a nemzeti jog alapján nincs kiadatási kötelezettsége és/vagy nem tagja a Hágai Gyermekelviteli Egyezménynek.

Bárhova vihetem-e a gyerekem?

Nem. Az úticélt úgy kell megválasztani, hogy igazodjon a gyermek életkorához, fejlettségi szintjéhez és ne tegye ki fölösleges veszélynek.  

Szintén nem tanácsos olyan utazásban gondolkozni, amely bármilyen szempontból veszélynek teheti ki a gyermeket. Például kifejezetten kerülendő a Külügyminisztérium által közétett „nem javasolt országok és térségek” közül úticélt választani.

Emellett az utazás során tervezett programokat is érdemes jól megválogatni. Természetesen teljesen veszélytelen utazás nem igazán létezik, akár vízparti, akár hegyvidéki üdülés magával hordozza a maga kockázatait. Ezzel együtt, már egy tervezett sítúrát is érdemes a másik szülővel előre egyeztetni, kerülendő a későbbi esetleges komplikációkat. 

Vihető-e külföldre beteg gyermek?

Erre akkor van lehetőség, ha

  • az utazás a gyermeket veszélynek tennék ki
  • felmerül a jogellenes elvitel lehetősége

 

 

Miből szokott probléma adódni?

Elvált szülők esetén a gyermek utaztatása egy klasszikus forrása a konfliktusnak. Az alábbiakban összeszedtük azokat a témákat, amelyek a leggyakrabban vezetnek problémához, és amikből nem ritkán válik akár bírósági ügy is. 

1. A gyermek vélt vagy valós veszélynek való kitétele

Az utazás után magától értetődő, hogy a gyermek a másik szülőnek elmeséli az élményeit. 

2. A kapcsolattartás kérdése

A gyermekkel utazó szülő köteles biztosítani azt, hogy az otthon maradt másik szülő elérje a gyermekét valamilyen kommunikációs csatornán, és így megbizonyosodhasson arról, hogy minden rendben van a gyermekkel.