Mennyibe kerül egy válás 2023-ban?

mennyibe kerül a válás

A válás nem egy kifejezetten kellemes tevékenység, nem beszélve arról, hogy a közös vagyon elosztása általában az érintettek anyagi helyezetét sem javítja különösebben. 

Éppen ezért fontos, hogy legalább magát a procedúrát próbáljuk a lehető legszükségesebb költségek mellett megúszni. Természetesen van olyan eset, amikor érdemes komolyabb összeget áldozni az ügyvédi, bírósági és egyéb járulékos költségekre, de ez mindenféleképpen csak a kivétel, ami erősíti a szabályt. 

A szabály pedig az, hogy az olcsó válás a legjobb válás, aminek rendszerint az anyagi szempontokon túl számos további előnye is van. 

Hogy lehet a legolcsóbban válni?

A legolcsóbban természetesen úgy lehet válni, ha a házastársak kibékülnek. A békítés minden bontóper első lépése, és amennyiben sikeres, a bíróság eltekint minden díjtól és illetéktől.

Ha mégis válni kell, akkor a közös megegyezéses válás jár a legkisebb kötelezően fizetendő díjakkal, hiszen ilyenkor elegendő a harmincezer forintos bontóper illetéket kifizetni, és gyermektelen párok esetén az első, gyermekesek estén a második tárgyaláson már a bíróság kimondja a válást. 

A valóságban sajnos a legritkább esetben lehet ennyiből megúszni egy válást, hiszen számos járulékos költség merülhet fel még közös megegyezés esetén is. Amennyiben nincs egyetértés a felek között, kiváltképp a gyermekelhelyezés és a vagyonelosztás kérdésében, ebben az esetben a válás teljes költsége akár milliókra is rúghat.

A következőkben áttekintjük mindazon költségeket, melyek felmerülhetnek egy válás kapcsán, valamint kitérünk arra is, hogy melyik fél fogja mindezt fizetni

A bontóper illetéke

A bontóperi illetéket sajnos sehogysem lehet megúszni:

  • az illetéktörvény alapján az illeték mértéke 30.000 forint;
  • a bontóperi illetéket a keresetlevél benyújtásával egyidejűleg illetékbélyegen kel leróni.

A házassági vagyonjogi per illetéke

Ha van közös vagyon (például lakás) és nincs előzetes megegyezés annak megosztásáról, akkor a bontóper mellett házassági vagyonjogi pert is le kell folytatni. 

Ez már egy lényegesen drágább mulatság, hiszen a házassági vagyonjogi per illetéke a követelés 6%-a. Az egyetlen jó hír, hogy az illetéknek van egy törvényi maximum, amely másfél millió forint, ennél többet nem fizethetünk függetlenül a vagyon teljes értékétől. 

Az ügyvédi munkadíj​

Ügyvéd megbízása nem kötelező a váláshoz, azonban még közös megegyezéses válás esetén is előnyös lehet, melyről bővebben itt írtunk

Ha vagyoni vita is fennáll vagy a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos kérdésekben nincs egyetértés, akkor viszont szinte biztos, hogy ügyvédet kell fogadni. 

Az ügyvédi díjak nincsenek jogszabályban rögzítve, minden ügyvéd egyéni díjszabás alapján dolgozik. Sok ügyvéd szintén felszámol a pertárgy értéke alapján egy százalékos díjat, amely öt százalék körül szokott lenni.

Bizonyítási eljárás költségei

Ha nincs megegyezés a felek között, akkor a bíróság kénytelen a per során feltárni minden lényeges körülményt ahhoz, hogy meg tudja hozni a szükséges döntéseket a végzés kimondásához.

Ehhez a bíróság rendszerint:

  • szakértőt rendel ki;
  • tanúkat idéz be.

Azt, hogy pontosan ki és mennyit fog fizetni, a bíróság a végzés meghozatalával egyidőben dönti el

Hogyan csökkenthetők a válás költségei?

Ahogy korábban már írtuk, a válás költségei legkönnyebben közös megegyezés létrejöttével csökkenthetők.   

Ha a felek nem tudnak dűlőre jutni egymás között, érdemes mediátort vagy válóperes ügyvédet bevonni annak érdekében, hogy létrejöjjön az egyezség még a válókereset beadása előtt. Még akkor is, ha ezek a szakemberek nem olcsók, szinte biztos, hogy spórolás lesz azokhoz az anyagi terhekhez képest, amit egy megegyezés nélküli úgynevezett tényállásos bontóper és/vagy egy vagyonjogi per jelent. 

Természetesen ne legyenek illúzióink, sajnos lehetnek olyan mediátorok és válóperes ügyvédek, akik nem a gyors megegyezésben érdekeltek, hanem abban, hogy minél tovább húzódjon a válás, hiszen addig ők is számlázhatnak. Ez természetesen mind szakmailag, mind emberileg borzasztó etikátlan, kiváltképp ha a közös gyermekek is áldozatai a dolognak. 

Weboldalunk egyik célja, hogy segítsen kiszűrni az ilyen mediátorokat és ügyvédeket. Olvasóink beszámolói alapján tudunk olyan szakembereket ajánlani, akik egészen biztosan nem húznak senkit ilyen módon a csőbe, és valóban az ügyfelük érdekeit tartják kizárólag szem előtt. Az ilyen médiátorok és ügyvédek nem szorulnak rá arra, hogy elhúzzanak válásokat és válópereket, hiszen folyamatosan ajánlás alapján vannak új ügyfeleik. 

Tekintse meg további írásainkat!

láthatás

Mit kell tudni a láthatásról?

Itt megtalál minden lényeges információt a külön élő szülőt megillető láthatás jogáról, valamint a kapcsolattartás különböző megválasztható formáiról.

Névváltoztatás eredet leánykori név válás

Név visszaváltoztatása válás után?

Egyesek meg szeretnék tartani házassági nevüket, míg mások minél előbb szeretnének szabadulni tőle és visszatérni eredeti nevükhöz. Minden ezzel kapcsolatos tudnivalóról itt olvashat!

közös lakáshasználat válás válóper

Mik a lakáshasználat szabályai válás esetén?

Maradjak vagy menjek? Megtehetem, hogy kirakom a volt párom? Ki, mikor és hogyan használhatja a közös lakás a válás alatt és után? Minden szabályra és tudnivalóra kitérünk, melyek érdekesek lehetnek Ön számára.