Milyen a jó válóperes ügyvéd?

1. szabály: A válás legyen a szakterülete

Ügyvéddel Dunát lehet rekeszteni. Sétáljuk csak végig Budapest vagy bármelyik nagyváros utcáin, és azt fogjuk látni, hogy szinte minden második kapubaljban egy ügyvédi iroda hirdeti magát. Az állam évtizedek óta túl sok ügyvédet képez (ellentétben például a tanárképzéssel vagy orvosképzéssel, ahol folyamatos szakemberhiány van), emiatt mára jóval több az eszkimó mint a fóka. Az ügyvédek nagyon komoly hányada lepkehálóval próbálja fogdosni az ügyfeleket, kevés sikerrel. Ennek az eredménye, hogy sajnos sok ügyvéd bármit elvállal, csak legyen végre egy kis bevétele.

Képzeljünk csak el egy orvost, aki nőgyógyászként, fül-orr gégészként és agysebészként is hirdeti magát. Vajon melyikünk feküdne szívesen a szikéje alá? A helyzet hasonló jogászok esetében is, aki egy-két jogi szakterületnél többet vonultat fel a repertoárjában, annál érdemes gyanakodni. A válás a saját és főleg gyermekeink sorsát több évtizedre alapjaiban tudja meghatározni. Egy olyan emberre akarjuk bízni életünk ezen fajsúlyos eseményének alakulását, akinek ez egy terület a sok közül, vagy egy igazi szakemberre, aki ismeri minden csínját-bínját a válásak?

Keressünk tehát egy olyan jogászt, aki elsősorban családjoggal foglalkozik és azon belül is válásokra specializálódott. Egy olyan ügyvéd, akinek mellette fel van sorolva cégalapítás, büntetőjog, szabadalmi jog és még egy fél tucat egyéb szakterület, azokat inkább kerüljük el!

2. szabály: Kérdezzen sokat!

Az élet minden területén igaz, hogy a jó szakember először kérdez és csak aztán nyilatkozik. Már a válóperes ügyéddel való első beszélgetéskor figyeljen oda, hogy mennyit kérdez Öntől. Minden válás más, egy jó ügyvéd először begyűjt minden lényeges információt és utána alkot véleményt.

Ha a kinézett válóperes jogász nem tesz fel kérdéseket, helyette azonnal tanácsokat kezd osztani, ez könnyen lehet annak a jele, hogy túlvállalta magát. Mivel túl sok ügyfele van, nincs se türelme, se ideje, se energiája végighallgatni az Ön történetét. A válás nem olyan, mint egy ingatlan adásvétel, ahol az ügyek nagy része valóban egytucat. A válás egy rendkívül komplex folyamat, melynek jogi vetületei értelmezhetetlenek és értelmetlenek az érzelmi és emberi aspektus nélkül. Ha az Ön által kiválasztott ügyvédnek nincs ideje vagy kedve végighallgatni az Ön történetét, akkor rossz helyen jár. Az Ön válása is csak egy ügy lesz egy túlterhelt jogász futószalagján, és ez meg is fog látszani az eredményen.

Természetesen vannak olyan válások, amelyek valóban annyira egyszerűek, hogy pár perc alatt mindent át lehet beszélni. Ha nincs gyermek és nincs semmilyen közös vagyon, valamint egyik fél sem tart igényt tartásra a másiktól, akkor ténylegesen pár perc alatt végezni lehet a jogásznál. Azonban iilyen esetekben nem is igazán van szükség jogászra, hiszen nincs min megegyezni, csak azon, hogy a felek válni akarnak. Egy tisztességes ügyvéd egy ilyen ügyet nem vállal el, hanem tájékoztatja a válófélben lévőket, hogy ügyüket a legolcsóbban saját maguk tudják intézni önállóan a bíróság előtt.

3. szabály: Ne legyen olcsó!

Az előbb ismeretett második szabály alapján a jó válóperes ügyvéd részletesen kifaggat minket és ránk szánja a szükséges időt. Az idő pedig pénz, pláne egy jó szakember ideje. Legtöbbünknek a válás egyik legsarkalatosabb kérdése a vagyonmegosztás. Ha az ügyvéden spórolunk, könnyen előfordulhat, hogy később sokszorosan kifizetjük az árát egy előnytelen vagyonmegosztás révén.

Persze nem kell mindenkinek sztárügyvéd, de egy válásokra szakosodott jó nevű szakemberért sokan és sokat hajlandóak fizetni, miért ne kérné hát meg szakértelme árát? Ennél még fontosabb gyermekeinek sorsa. Sajnos a bíróságok a mai napig nem feltétlenül a gyermekek érdekei mentén határoznak a lakhatás és láthatás kérdésében, hanem túl gyakran évtizedek alatt berögződött ökölszabályok alapján járnak el. Ezt csak egy gyermekelhelyezésre szakosodott és valószínűleg nem olcsó ügyvéddel van esélyünk felülírni és meggyőzni egy vaskalapos bírót az igazunkról. Ha gyermekeink boldogsága a tét, az minden pénzt megér.

Hogy pontosan mennyi is az annyi? Olvassa el ezt az írásunkat, ahol részletesen leírjuk milyen költségekre kell számítani egy válás során, és azon belül is, mennyit érdemes szánni egy jó válóperes ügyvédre.

válóperes ügyvéd

Mennyibe kerül egy jó válóperes ügyvéd?

Olvassa el legfrisebb 2022-es írásunkat itt!

Ismer jó válóperes ügyvédet?

Vagy esetleg egy rosszat?