A házasság megromlása

hazasság megromlása

Az életben semmit sem adnak ingyen, így van ez a házassággal is. Nem csak megtalálni lehet nehéz életünk párját, de megtartani még embert próbálóbb feladat. Korunk világában a házasságok fele válással végződik Magyarországon, amely egy igen szomorú szám, főleg ha arra gondolunk, hány gyermek nő fel emiatt csonka családban. Nézzük hát most végig mikre kell odafigyelni ahhoz, hogy a házasságunk hoszú életű legyen, és mit lehet tenni, ha gyülekeznek a viharfelhők. 

Mikre figyeljünk oda, ha még nem romlott meg a házasság?​

1. A házasságról beszélni kell​

Tizenévesen, huszonévesen a gondolataink és társalgásaink egy tetemes része a másik nem képviselőiről szól. Ha épp nincs senkink azért, ha van, akkor pedig azért. Egy friss kapcsolatban rengeteg figyelmet szentelünk annak, hogy hol tartunk éppen. Már kimonduk-e az sz-betűvel kezdődő varázsszót, készen állunk-e bemutatni a másikat a szüleinknek, mikor ideális az összeköltözés, és a sort hosszan lehetne folytatni.

Aztán ahogy zajlik az élet, úgy kezd a kapcsolat egy konstans állandóvá válni, amire fölösleges túl sok szót vesztegetni. Különösen igaz ez a házasságkötés után, amikor a munka, a megélhetés és a gyermekek minden figyelmünket lekötik. 

Egy házasság azonban nem magától értetődő, mindannyian változunk, elkerülhetetlenül sok nehézség és tragédia ér minket az évek során, és eljön az a pont, amikor már minden más, mint amikor először megismertük egymást. 

A kapcsolat dinamikája óhatatlanul megváltozik, és egy teljesen más házasságban találjuk magunkat, mint ahogy azt az elején elképzeltük. 

Ezzel semmi baj nincsen, hiszen ez az élet. Azonban ha azt szeretnénk, hogy továbbra is működjön a kapcsolat, akkor ezeket a dolgokat észre kell venni és beszélni kell róluk. Időt kell szánni arra, hogy végigvegyük magunkban, mit gondolunk a házasságunk jelenlegi állapotáról, és meghallgassuk erről a házastársunkat is. Ha kell terapeuta vagy mediátor segíthet ezen beszélgetések elindításában és vezetésében.

Egy a fontos: beszéljünk a házasságról, mert amiről nem beszélnek, egy idő után sajnos könnyen elkallódhat

2. El kell fogadni a másik családját

A családját senki sem választja, és ez nagyjából igaz a házastársunk családjára is. Manapság legtöbbször már rég szerelembe estünk a másikkal, mire megismerjük a szüleit és egyéb rokonait és családtagjait.

A rószaszín ködben jelentéktelen részletnek tűnhet egy rosszindulatú anyósjelölt vagy egy alkoholista apósjelölt. Legkésőbb az esküvő napján azonban kénytelenek vagyunk szembenézni a ténnyel, hova is házasodtunk be. 

A világirodalom és filmművészet tele van életfogytig tartó családi viszályokkal, mely különösen jellemző az apósi, anyósi és sógori viszonyokra. Gondoljunk csak a Rómeó és Júliára, amely pont egy ilyen történetet ír meg, tragikus végkifejlettel. Válni készülő párok esetében megdöbbentően gyakori, hogy a másik fél családja az egyik fő oka annak, hogy a kapcsolat romlásnak indult. 

házasság megromlása család anyós após

Kibicnek semmi sem drága, nem valószínű, hogy azt a bizonyos családtagot, akivel nem tudunk zöld ágra vergődni meg fogja hatni, hogy esetleg erre a viszályra az egész házasságunk rámehet. Hiszen nem ő fog emiatt elválni, hanem mi. Ezért kell nekünk okosabbnak lenni, mert nem biztos, hogy megéri beállni egy ilyen küzdelembe, ha az lehet a vége, hogy a gyermekeinket szétszakadt családban nőnek fel. 

3. Óvatosan a túlzott gyerekcentrikussággal

A gyerek az első, a gyermek az élet értelme, a gyermek a legnagyobb áldás. Hányszor hallottuk kéretlenül is ezeket az elcsépelt frázisokat?

A gyermekvállalás az élet egyik legnagyobb döntése és óriási felelősségel jár. Ettől azonban nem szoríthatjuk magunkat háttérbe, sőt annál inkább kell saját magunkkal törődni. Hiszen ki fogja felnevelni azt a gyereket, ha velünk valami történik? Depresszió, elhízás, betegség, anyagi bizonytalanság – ez csak pár példa arra, hogy mit kockáztat az, aki nem figyel kellőképpen oda saját magára. És ez a házasságunkra és a házastársunkra is igaz!

A gyermek két ember kapcsolatának a gyümölcse. A házasságunk a gyermekvállalás eredője, éppen ezért legalább olyan fontosnak kell lennie, mint a gyermeknevelés különböző problémái. Jó dolog természetesen, ha sokat foglalkozuk gyermekeinkkel és mindent meg próblálunk nekik adni. De csak akkor, ha a házasságunknak is mindent megadunk. 

4. Pénzügyek

Korábban szinte egyértelmű volt, hogy a házastársak közös kasszából gazdálkodnak. Manapság már sokkal nehezebb meghatározni melyik megoldás helyes a pénzügyek kezelésében. Jelentős jövedelmi különbségek esetén soha nem szabad az anyagi különbségeket éreztetni, kivéve ha külön kasszát vezetnek és előfordul, hogy egymás pénzét költik.

Mit lehet tenni, ha már gyükeznek a viharfelhők?

Tekintse meg további írásainkat!

Mennyibe kerül a válás, válóper és bontóper?

Mennyibe kerül?

A válás során rengeteg olyan költségokozóval találkozhatunk, melyek elkerülhetetlenek a per sikeréhez. Hogy mik ezek pontosan? A képre kattintva megtudhatja!

Mik a válás lépései?

A válás folyamata első ránézésre bonyolult procedúrának tűnhet. Bemutatjuk a folyamat legfontosabb lépéseit, ezáltal Ön számára is átláthatóvá válhat.

Peren kívüli egyezség válás

Kell-e válóperes ügyvéd?

Lehetőségünk van peres és peren kívüli egyezséget is kötni. Cikkünkben kitérünk a válóperes ügyvéd és a peren kívűli egyezség jelentőségére.