Mikor kell párterapeuta?

párterápia

A koronavírus időszak alatt a folyamatos összezártság óhatatlanul próbára tette még a legjobb házasságokat is. Az ember társas lény, de szüksége van a személyes térre is, az egyedül eltötött időre, hogy el tudja magában rendezni az élet kisebb-nagyobb nehézségeit. A magyar családok többségének lakáskörülményei nemigen engedik meg, hogy a család tagjai el tudjanak vonulni, kiváltképp ha gyermekek is vannak. A kijárási tilalom megfosztott minket még attól is, hogy elmenjünk este kiszellőztetni a fejünket.

A jelenlegi helyzetben valószínűleg többekben fordul meg, mint valaha, hogy mikor kell párterapeuta segítségét igénybe venni, és mi az a pont, ahol még egy házaspár tagjai egymás között meg tudnak bírkózni a kapcsolat hullámvölgyeivel.

Nem csak krízishelyzetben

A legtöbbünkben az a kép alakult ki a párterapeutát felkeresőkről, hogy egy szinte menthetetlen kapcsolat miatt szánják rá magukat erre a döntésre. Valójában a legtöbb pár tényleg csak krízishelyzetben nyúl ehhez az eszközhöz, azonban a terápia megelőző jellegét is sokan kihasználják.

Nem csak a nagy problémák megoldásában segíthet egy terapeuta, a felhőtlen szerelem állapotában lévő feleknek is segíthet összhangba hozni a kommunikációt, célokat és a különböző életmódokat, ezzel segítve a kapcsolat fejlődését. Ahogy az életben felmerülő közös döntéseket megkövetelő helyzetekben, úgy a mindennapi konfliktusok és viták megértésében is segítségünkre lehet egy külső nézőponttal rendelkező személy.

Mire nem való a párterápia?

Vannak olyan helyzetek, melyeken egy párterapeuta segítsége sem tud javítani. Általában az ilyen ügyeket el sem vállalják, de akadnak olyan kivételek, mikor a szakember a sokadik terápiás alkalom után ismeri fel azokat a jeleket, amik a kapcsolat menthetetlenségre utalnak.

Mielőtt felkeresnénk egy terapeutát, nagyon fontos átgondolnunk, hogy a házasság, amiben élünk valóban érdemes-e a folytatásra. A továbbiakban azokat a helyzeteket mutatjuk be, amikor a terapeuta szinte biztos, hogy nem fogja vállalni az esetet.

Ha nem a békülés a cél

Elsősorban azoknak ajánlott a párterápia, akik együtt szeretnének maradni.

A válófélben lévő pároknak sokkal inkább egy mediátorra van szüksége. Mivel a párterapeutáknak nagyon fontos, hogy mindkét fél azon az állásponton legyen, hogy házasságukon javítani akarjanak, ezért nem is fog elvállalni egy olyan párt, ahol már az egyik vagy mindkét fél a válás mellett döntött.

Ilyenkor valóan érdemesebb a házasság megszüntetésének folyamatával megbarátkozni, a még kitartó, kapcsolatot megmenteni akaró félnek pedig elfogadni a másik elhatározását.

Bántalmazó jellegű kapcsolat és függőségek

Több millió ember életét keserítik meg nap mint nap különböző szenvedélybetegségek. A legjellemzőbbek az alkohol-, kábítószer-, és a játékfüggőség.

Ha házastársunk ilyen problémákkal küzd, s minden konfliktus gyökerét ez képezi, nem érdemes párterapeuta segítségét kérni. Ebben az esetben a legelső lépés a függőségtől szenvedő fél egyéni terápiája, majd ezután lehet a kapcsolat egészét érintő terhekre összpontosítani.

Bármennyire erősen szeretnénk megmenteni a házasságot, van egy határ, amin túl a párterapeuta sem tud egyebet tenni, mint a válás lehetőségét ajánlani. Pontosan ilyen eset az, amikor egy kapcsolatban megjelenik az erőszak, hiszen a bántalmazások megjelenése után nincs értelme a folytatáson gondolkozni.

Amennyiben már felismertük, hogy egy romboló házasságban éljük mindennapjainkat, ne próbáljuk megjavítani azt. Egy szakember bevonása rávezethet bennünket arra, hogy hogyan engedjük el a másikat, emellett segíthet felismerni a kapcsolat mérgező jellegét. Sajnálatos módon elmondható, hogy a válást vagy szakítást követő időszakban jelentősen nő a nőket érő erőszak mennyisége és intenzitása is.

Amennyiben bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata, Önnek joga van a segítségre, keressen fel egy segélyvonalat, egyesületet!

Lezáratlan külső kapcsolat

Természetesen nem lehet minden terapeutára vonatkozó kijelentéseket tenni, de vannak olyanok, akik nem vállalják el a pár terápiás kezelését, ha megcsalás történt és a hűtlen fél még nem zárta le a harmadik féllel való kapcsolatot.

Mikor lehet sikeres a párterápia?

Nehéz egyértelműen megfogalmazni, hogy mit jelent a siker a párterápiában. Ha a párkapcsolat megmentése a cél, akkor érdemes szakember segítségét kérni, mikor még megvannak a kapcsolat azon alappillérei, melyekre építkezni lehet. Ha felismertük, hogy külső támogatásra van szükség, a legjobb amit tehetünk, hogy minél előbb élünk ezzel a lehetőséggel, hiszen minél előbb következik ez be, annál nagyobb esély van a kapcsolat rendbehozatalára, a sikerre. Előfordul az is, hogy a párterápia kissé ellentmondásos módon úgy oldja meg a problémákat, hogy kialakítja a felekben a válás iránti elhatározást.

Mennyi időre van szükség?

Manapság egyre inkább megfigyelhető az a tendencia, hogy a célorientált, rövid terápiákat felváltják a hosszabb távú, mélyebb és rejtettebb érzelmeket is feldolgozni segítő foglalkozások. Ha párterápia mellett döntöttünk, tartsunk észben egy nagyon fontos közmondást, miszerint a türelem rózsát terem. Még valószínűleg soha nem történt olyan, hogy egy pár ellenfélként lépett a terápiás szobába, majd rózsaszín ködben lebegve repültek ki az ajtón az első alkalom után. A sikerre időt kell szánni, rengeteg munkát belefektetni, de attól sem tekinthetünk el, hogy a terápia nem egy olcsó mulatság.

Nagyon változó, hogy mennyi idő alatt érik el a párok a kívánt eredményt. Természetesen ezt rengeteg minden befolyásolja, de mindenki számára érthető módon több tíz év alatt kialakult problémákat nem lehet 1-2 óra alatt megoldani. Ha jó terapeutát választunk, akiben teljes mértékben meg tudunk bízni és mi is komoly munkát fektetünk a folyamatba, akkor biztosan jelentősen fogunk profitálni pár hónap alatt. Egy átlagos terápia üléseinek száma 4-5 alkalomra tehető, amik nagyjából kéthetenként gyakorisággal történnek.

Alapvető feltételek

A szakemberek többféle tényezőt is megemlítenek, amelyek hiányában jelentősen lecsökken annak az esélye, hogy újra kiegyensúlyozott házasságban éljünk. A legfőbb összetevők:

  • érzelmek
  • lelki-intellektuális kapcsolat
  • szexualitás
  • tisztelet

Értelemszerűen minél több hiányzik ezekből, annál kevesebb esély van a kapcsolat megmentésére, de már egyetlen tényező nélkülözésével is halálra lehet ítélve a házastársi viszony.

A siker kulcsa: közös elköteleződés

A problémákon egyszerre mindkét fél bevonásával kell dolgozni, hiszen a megoldás mindkettőjük kezében van. 

Párterápiára kényszeríteni viszont senkit nem lehet, ezért nagyon fontos, hogy a pár mindkét tagja önszántából vegyen részt az üléseken.

A lezárás is siker

Ahogyan arról eddig is szó volt, a párterápiától elsősorban a kapcsolat megmentését várjuk, azonban az is szép célkitűzés lehet a társak számára, hogy egymást tiszteletben tartva, korábbi érzéseikhez méltó módon zárjanak le egy házasságot, amelyben már nincs több lehetőség.

A sikert kifejezheti a megnyugvás, amit a lezárás ad, egy se veled se nélküled kapcsolat vége, az érzések végleges megértése és feldolgozása és az, ha a kérdések és viták sorozatának végére pont kerül.

Egy lelkiismeretes párterapeuta számára nem az a cél, hogy mindenáron összetartson egy kapcsolatot. Ha nem is vezet a párkapcsolati harmónia visszaállításához a terápia, mindkét fél megtanulhatja hogyan kell jól kommunikálni, ápolni egy kapcsolatot és saját hibáikat is kiküszöbölhetik, ezáltal lehetőséget teremtve egy sokkal boldogabb és kiegyensúlyozottabb jövőbeli kapcsolatra.

Mikor érdemes párosan segítséget kérni, és mikor jobb inkább egyedül?

Mikor érdemesebb egyedül?

Bizonyos helyzetekben nem vezet eredményre a mindkét fél bevonásával történő együttes munka. Ez lehetséges azért, mert a pár egyik tagja folyamatosan a partnerét hibáztatja, nem ismeri kapcsolati szerepét és emiatt nem látja saját részét a problémák kialakulásának felelősségében.

Ilyen esetekben elsőként nem a kapcsolat egészében kell megoldást keresni, ugyanis egy személyiségzavar állhat a háttérben, így az egyéni terápia lehet célravezető. A szakemberek felismerik az ilyen helyzeteket és pontosan tudják milyen terápiát kell nyújtani a különböző egyéni zavarok kiküszöbölésére. A párterápia ilyenkor átalakulhat tanácsadássá, döntésmenedzsmentté vagy a különélés előkészítésévé.

A párterápiával kapcsolatosan rengeteg tévhit él az emberekben. Sokan elutasítják azt, ezért egy olyan házastárs esetén, aki nem szeretne ilyen foglalkozáson részt venni, nem hisz az eredményességében, azzal nem érdemes szakemberhez fordulni. Teljesen elutasító házastársat párterápiára kötelezni nem lehet, ezáltal elképzelhető, hogy rákényszerülünk az egyéni terápiára. Ilyenkor az önfejlesztés állhat a középpontban, illetve bevett szokás úgynevezett házifeladatok kiadása a páciensek részére, ezáltal a távolmaradó fél is bevonódhat a folyamatba.

Párterápia vagy családterápia?

Mikor válasszuk a családterápiát?

A családterápia akkor releváns egy házaspár számára, ha közös gyermekeik is vannak. Érdemes ehhez az eszközhöz fordulni akkor, ha a családban nő a meg nem értettség, esetleg megjelenik a magányosság érzése.

A párkapcsolati, családi konfliktusok eredményezhetik azt, hogy a pár tagjaiban egyre nagyobb félelem alakul ki a családi kapcsolatok elvesztése és szétesése miatt. A feldolgozatlan gyászélmények, harmadik fél megjelenése és a családon belüli bántalmazás mind alapos okot adnak arra, hogy egy szakember segítségét kérjük. Előfordul rengeteg családban, hogy a szülők közötti konfliktus forrása a különböző gyermeknevelési stratégiákban gyökerezik.

Az otthoni légkör felborulása a gyermekekre jelentős hatással bír, ezáltal az iskolai teljesítmény romlása, hirtelen fogyás, csavargás, függőségek jelenhetnek meg. Az imént felsorolt problémák a családterapeuták hatáskörébe tartoznak, illetve minden olyan krízishelyzet kezelése, melyekben a gyermekek fontos szerepet játszanak.

Hol kaphatunk segítséget?

A családterápia akkor releváns egy házaspár számára, ha közös gyermekeik is vannak. Érdemes ehhez az eszközhöz fordulni akkor, ha a családban nő a meg nem értettség, esetleg megjelenik a magányosság érzése. A párkapcsolati, családi konfliktusok eredményezhetik azt, hogy a pár tagjaiban egyre nagyobb félelem alakul ki a családi kapcsolatok elvesztése és szétesése miatt. A feldolgozatlan gyászélmények, harmadik fél megjelenése és a családon belüli bántalmazás mind alapos okot adnak arra, hogy egy szakember segítségét kérjük. Előfordul rengeteg családban, hogy a szülők közötti konfliktus forrása a különböző gyermeknevelési stratégiákban gyökerezik. Az otthoni légkör felborulása a gyermekekre jelentős hatással bír, ezáltal az iskolai teljesítmény romlása, hirtelen fogyás, csavargás, függőségek jelenhetnek meg. Az imént felsorolt problémák a családterapeuták hatáskörébe tartoznak, illetve minden olyan krízishelyzet kezelése, melyekben a gyermekek fontos szerepet játszanak.

A párterapeutákhoz hasonlóan családterapeutákat is találhatunk, akik magánpraxist folytatnak. A két szakma erősen összekapcsolódik, így találhatunk olyan szakembereket is, akik egyszerre mindkét témában jártasak, ezáltal nem szükséges sokáig azon gondolkoznunk, hogy vajon milyen eredetű és fajtájú problémával állunk szemben.

Amennyiben nem engedhetjük meg magunknak a magánkezeléseket, érdemes ellátogatni egy családsegítő központba, gyermekjóléti központba esetleg nevelési tanácsadóba, hiszen manapság már egyre több helyen működik családterápiás szolgáltatás. Az állami ellátórendszer intézményeiben természetesen ingyenesen vehetjük igénybe ezeket a szolgáltatásokat, emellett alapítványokhoz is fordulhatunk. A keresésben segítségünkre lehet a csaladterapia.hu oldal.

Mi a párterápia menete?

A párterapeuta szerepe

Ha valaki még soha nem járt terápiás kezelésen, akár pszichológusnál, annak nehéz elképzelni, hogy pontosan hogyan is zajlik egy párterápia. Az ilyen alkalmakon a gyakori tévhittel ellentétben a terapeuta nem egyedül oldja meg a felmerült problémákat, hanem a klienssel/kliensekkel együtt.

Egy párterapeuta gyakran olyan, mint egy személyi edző. Egyéni edzésterv, jól bevált módszerek és komoly odafigyelés jellemzi a terápiákat is. Nem úgy kell elképzelni, mint egy bírót, aki majd ítélkezik és eldönti melyik félnek van igaza. Egy párterapeuta soha nem keres bűnbakot, nem tör pálcát senki feje felett, nem ad igazat egyik félnek sem, így erre végképp ne számítsunk.

Párterápiák esetében általában egy-másfél órás beszélgetésre kell felkészülni, ami fórumot nyújt az érzések tisztázására és kimondására.

Az első találkozás

Elsőként annak a megbeszélése történik, hogy miben szeretne a pár változtatni, a kapcsolatuk hiányosságait tárják fel. Ezután a terapeuta mindkét fél nézőpontjából meghallgatja a helyzetet, történhet ez úgy, hogy a házastársa közben nincs a szobában vagy akár mindenki jelenlétében. Nagyon fontos ez a lépés, hiszen gyakran egymás nézőpontját nehezebb befogadni, ha magunk is sértettek vagyunk, pedig a egészséges konfliktuskezelés egyik alappillére a másik szemszög megismerése. A két álláspont megismerése után egy olyan célkitűzés kidolgozása történik meg, mely mindkét fél számára elfogadható és amin a következő üléseken együtt dolgoznak majd. Sokszor nehéz pontosan megfogalmazni mi a konkrét elvárás a terápia végére, azonban ha ez megtörtént következhet a szerződéskötés.

Szerződéskötés

Nem egy papíralapú szerződésre kell gondolnunk, sokkal inkább egy közös elköteleződésre a cél iránt. Tisztázni kell az ülések gyakoriságát, a díjazást, az időpontokat. Természetesen mindezt több tényező befolyásolja:

  • a pár anyagi helyzete
  • a pár céljai
  • a pár speciális igényei

A tanácsadást ezután 3 szakaszra bonthatjuk, minden párterápiás módszer esetében.

Kezdeti szakasz

A cél kitűzése és probléma azonosítása után az okok alapos körüljárása, a változtatás lehetséges útjainak felfedezése történik. Gyakori jelenség ebben a szakaszban, hogy a problémák súlyosbodnak, hiszen olyan eddig elrejtett érzelmek kerülnek felszínre, amelyek addig kimondatlanok voltak és olyan titokra derülhet fény, amik teljesen megváltoztatják a helyzetet.

Előfordulhat, hogy az első ülések során olyan változást tapasztalunk, ami bizakodásra ad okot, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyors enyhülés gyakran csak látszólagos és az enyhülés egyfajta vihar előtti csendként jelenik meg, mielőtt az igazán súlyos problémák a felszínre kerülnének.

Megoldás szakasza

A problémák megoldása úgy zajlik, hogy a szükséges új gondolkodásmódot, valamint viselkedést hozzuk létre. Ezt nem csak az üléseken gyakoroljuk, az ülések között is munkát kell fektetni a folyamatba, hiszen akkor van igazán idő kipróbálni magunk, gondolkozni a történteken és ekkor haladunk igazán előre a cél felé. Problémától függően megjelenhetnek a házifeladatok, melyek szintén az új megoldásmódok elmélyítését szolgálják. Két ülés között általában 2-3 hét telik el, megegyezésen alapulva.

Lezáró szakasz

A terápiának el fog következni az a pontja, mikor a terapeutával együtt kijelenthetjük, hogy elértük a közös célt és ideje elbúcsúznunk. A terapeuta az utolsó 1-2 alkalommal bizonyosodhat meg róla, hogy tartósak-e az eredményeink, majd ezután egy lezáró ülést érdemes tartani, ahol számba vesszük a közös munka által előidézett változásokat, hogyan lehet védekezni a korábbi nehézségekkel és problémás megoldási stratégiákkal szemben, illetve a házasság milyen részein érdemes a továbbiakban is dolgozni.

Tekintse meg további írásainkat!

gyerektartás

Mennyi lesz a gyerektartás?

A gyerektartás összegének megállapításához rengeteg tényezőt figyelembe vesznek a bíróságon. Segítünk, hogy ezeket megismerve pontosabban meg tudja becsülni a várható gyerektartás összegét!

Válóperes mediátor

Kell-e meditátor a váláshoz?

Mire jó a párkapcsolati mediátor a válás során? Miért van szükség egyáltalán mediátorra? Mire számítsunk a mediáció során? Tudjon meg mindent a mediációról!

Gyors válás

Hogyan lehet felgyorsítani egy válást?

Természetesen egy válás sem zajlott le egy nap alatt, kivéve persze, ha békülés lett a vége. Felkészületlenül akár hónapokig is elhúzódhat a folyamat de most elhoztuk Önnek a gyors válás receptjét.