A házastársi hűtlenség következményei

Házastársi hűtlenség

A házastársi hűtlenség a statisztikák alapján gyakoribb, mint bármikor korábban. 

Sajnos nem csupán az alkalmi megcsalásról, hanem a folyamatos házastársi hűtlenségről mutatnak ilyen szomorú képet a számok. Ez azt jelenti, hogy házastárs rendszeres kapcsolatot tart fenn egy harmadik személlyel. 

A házasság egy olyan felnőtt emberek közötti, szabad akaratból létrejövő megegyezés, amely az esetek többségében magától értetődő módon a hűség ígéretét is tartalmazza. Járjuk tehát kicsit körbe a hűtlenség kérdését!

Mi számít hűtlenségnek?

Mindenféleképpen érdemes különbséget tenni a félrelépés és a hűtlenség között. Utóbbit régebben a köznyelv házasságtörésnek nevezte. 

Félrelépés:

 • jellemzően egyszeri esemény
 • a félrelépés nem előre tervezett, hanem “baleset” (bár sokan nyilván nem szeretik ezt a megfogalmazást)
 • általában testi (szexuális) vonzalom áll a hátterében komoly érzelmek nélkül
 • az esetek többségében alkoholos vagy egyéb befolyásoltság  vezet a botláshoz
 • a félrelépést elkövető házastárs rendszerint szenved, fájdalmat érez tette miatt, szégyelli, amit tett
 • ha kitudódik a félrelépés, a vétkes házastárs megbánást mutat, bocsánatért könyörög

Hűtlenség:

 • ismétlődő, hosszabb időn keresztül fennálló házasságon kívüli viszony
 • a légyottok előre eltervezettek, szükség esetén a hűtlen fél hazudik, félrevezet, letagad, vádaskodik stb.
 • a szexuális vonzalmon túl általában komoly érzelmek is megjelennek a harmadik fél irányába (szerelem, gondoskodás, aggódalom stb.)
 • a légyottok nem foghatóak arra, hogy “dehát részeg voltam”, józan, tudatos döntés követmezénye a hűtlenség
 • a légyottok nem foghatóak arra, hogy “dehát részeg voltam”, józan, tudatos döntés követmezénye a hűtlenség
 • lebukás esetén sajnos gyakran nem a házasságtörés elkövetését szégyelli a hűtlen fél, hanem azt, hogy lebukott

Megfelelő indok-e a hűtlenség a váláshoz?

Jogi szempontból a hűtlenség ugyanolyan válóok, mint bármi más. A modern jogrendszerünkben végeredményben nincs különbség, ha valaki azért adja be a bontóperi keresetet, mert a másik horkol, vagy azért mert egy féltucat szeretőt tart. 

A jogi kategóriákon túl ahány ember és ahány házasság, annyiféle hozzáállás létezik a kapcsolati vagy házastársi hűtlenséghez.

Véleményünk szerint egy botlás általánosságban ne jelentse két ember házasságának végét. Természetesen számítanak a körümények, ki volt a harmadik fél, megbánást mutat-e a hűtlen fél.

A hűtlenség fent leírt esete azonban sajnos az esetek többségében olyan mértékben ássa alá a bizalmat, az egymás iránti szeretetet és elköteleződést, amelyből szinte lehetetlen egy újra működő házasságot létrehozni.

Valóban hűtlen-e a másik fél?

Talán a legfontosabb üzenet a hűtlenség témájában, hogy nagyon sok olyan esettel találkozunk, amikor bár az egyik fél gyanakszik, sok gyanús jelet látni vél, de házastársa nem hűtlen.

A másik oldalról meglepően sok olyan helyzetet is látunk, amikor egy mit sem sejtő házastárs kénytelen a semmiből szembesülni azzal, hogy férje vagy felesége viszonyt folytat, akár évek óta.

Aki viszonyt folytat, szinte biztos, hogy tagadni fog, amikor rákerdez nála a házastára. Érdemes ilyenkor a megfelelő diszkréció mellett egy külső személyre bízni, hogy nyerjen bizonyosságot a hűtlenség tényéről, illetve arról, hogy a gyanúba keveredett fél valójában ártatalan.

Kérhető-e bármilyen kártérítés a hűtlen házastárs ellen?

Jogosan merül fel bennünk az a kérdés, hogy hűtlenséget kellett átélnünk, amely miatt megalázottnak érezzük magunkat, kapunk-e érte bármilyen kártérítést. Legyen szó pénzről vagy más ingóságról. Természetesen párunk ilyen tettek után próbál a megbocsájtásért esedezni és általában ezt ajándékok kíséretében teszi. Ilyen esetekben nem kérhető kártérítés a másik fél hűtlenségére hivatkozva. Amennyiben válásra kerül a sor, vagy akár csak egy párterapeutához kerülnek a felek, akkor a hűtlen féltől igényelhető, hogy ezeknek a költségét ő fizesse. De azért nem vonható felelősségre és anyagilag nem terhelhető, mert megszegte a házastársi esküt. Tehát nem perelhető be a hűtlen fél a félrelépés és azoknak a száma miatt.

Vigyázat a hűtlenség miatti jogos haraggal!

Fontos tudni, hogy a megcsalás egy rendkívül traumatikus dolog. Ez egy nagy veszteség, ami intenzíven nyomasztó és zavaró tud lenni. Az árulás ténye nagyon fenyegető és pusztító az elárult fél számára. Sokan úgy érzik megőrülnek, amikor megtudják, hogy a házastársuk megcsalta őket. Nem tudnak enni, aludni, gondolkodni, vagy érdemi módon funkcionálni. A hűtlenség előhozza az elszenvedő félben az aggódást, az önbizalomhiányt, ami gyakran vezet depresszióhoz és a szorongáshoz. Mindenki máshogy reagál a házastársi hűtlenség kiderülése után. Van aki egy szót nem tud kimondani és teljes mértékben összetörik, más próbálja erősnek mutatni magát és nem kimutatni a fájdalmait. 

Van az a véglet is mikor elönt minket a harag és a düh és nem tudunk tiszta fejjel gondolkodni. Ilyenkor nagyon kell figyelni tetteinkre és szavainkra is egyaránt. Attól, hogy megalázzuk és szidalmazzuk házastársunkat, nem lesz jobb a helyzet, sőt akár rosszabbra is fordulhat a dolog, mivel fel is jelenthet minket. Gondoljuk csak végig, kiderül, hogy társunk hűtlen volt hozzánk, majd mi, hogy visszavágjunk neki kompromittáló fényképeket osztunk meg róla vagy mindenféle káromlással illetjük nagy nézőközönség előtt, akkor becsületsértés vétke miatt akár fel is jelenthet minket és még nagyobb bajban leszünk, mint előtte voltunk. Nem könnyű, de ilyen esetekben is fontos higgadt fejjel gondolkodnunk, hogy elkerüljük a minket érhető vádakat.

 

angry, woman, blame

Mi a legjobb válasz a házastársi hűtlenségre?

Amennyiben tényleg mindent megtettünk és bebizonyosodott számunkra, hogy lehetetlen már a házasságot helyrehozni érdemes a válás mellett dönteni. Ha a válás mellett döntünk fontos mindent átbeszélni a párunkkal és minden opcióra gondolni. Ilyen esetekben érdemes egy ügyvédet felkeresni mindkét félnek, akivel meg tudják beszélni a válás következményeit. Meg kell beszélnünk a közös vagyon felosztását, a közös lakást, közös gyermeket, ha van. A hivatalos eljárás során a bíróság rendszerint dönt a házasság felbontásáról, a közös (ingó és ingatlan) vagyon megosztásáról, a közös gyermekek szülői felügyeletének további gyakorlásáról és ennek függvényében szabályozhatja a kapcsolattartás rendjét is. A házas feleknek józanul átgondolt, viszályoktól mentes légkörben meghozott döntés esetén lehetőségük van arra, hogy közös szándékuk bejelentésével és előzetes megegyezésükkel kérjék érvényes házasságuk felbontását. Ebben az esetben a bíróság a hivatalosan előtte megkötött egyezséget hagyja jóvá, amennyiben annak törvényes akadálya nincs. Ilyen törvényes akadály lehet valamelyik fél vagy közös gyermek részére jelentős hátrányt okozó megállapodási kitétel.

Tekintse meg további írásainkat!

Gyermekelhelyezés

Mi lesz a gyermekekkel?

A válóper során az egyik legtöbb konfliktust a gyermekelhelyezés kérdése okozza. Az alapvető szabályokról, a gyermekelhelyezési perben való részvételről és minden a témát érintő kérdésről itt olvashat.

Vagyonelosztás, vagyonjogi per

Kié lesz a vagyon?

A vagyonmegosztás kiemelt kérdés a válófélben lévő felek között. Sokaknak nem egyértelmű, hogy mely vagyonelemeiktől kell megválniuk, egyáltalán mi képezi a közös vagyont. Cikkünkkel segítünk tisztázni a legfőbb fogalmakat és megvizsgáljuk mire számíthatnak a felek a per végeztével.

A válás, válóper és bontóper elhúzása

Hogyan lehet elhúzni egy válást?

Egyesek nem szeretik elsietni a dolgokat, talán még a békülésben reménykednek. Bármilyen ok is húzódik a válás elhúzása mögött, megmutatjuk milyen módon lehet ezt a leghatékonyabban elérni.