A házastársi hűtlenség következményei

Házastársi hűtlenség

A házastársi hűtlenség napjainkban sajnos elég gyakori jelenség, amely legtöbbször a házasság felbomlásához vezet. Fontos, hogy nem magcsalásról, hanem házastársi hűtlenségről beszélünk, ami azt jelenti, hogy az egyik fél alkalmanként vagy folyamatosan kapcsolatot tart fenn egy harmadik személlyel. A másik féllel szembeni hűtlenség tehát azt a megegyezés megszegését jelenti, amelyen a pár kapcsolata alapul, és súlyos hibának számít. A házassági hűtlenség mögött rengeteg ok állhat. A történtek után nem egyből a másikban kell a hibát keresni, hanem fontos, hogy mi magunk is átgondoljuk, vajon miért léphetett félre a társunk.

Megfelelő indok-e a hűtlenség a váláshoz?

A titkos viszony eleinte kiemelkedően jó érzéseket kelthet bennünk, azonban minden esetben számíthatunk arra, hogy a kezdeti rajongásnak egyszercsak vége szakad. A hűtlenség kiderülte után nem feltétlenül szükséges rögtön válóperes ügyvédhez szaladni, az első és legfontosabb dolog, hogy egymás között tisztázzuk a történteket. Végig kell gondolnunk, mik lehettek azok a kiváltó okok, amik miatt megtörtént a baj. Hűtlen félként pedig nem szabad a vallomást halogatni, hiszen minél tovább húzzuk, annál nagyobb esély van arra, hogy párunk magától jön rá a történtekre. Megcsalt félként szükséges átgondolnunk, hogy vajon mekkora a saját felelősségünk a kialakult helyzetben. Akár vétkesként, akár sértettként ülünk le párunkkal megbeszélni a történteket, tiszteletben kell tartani a másik érzéseit és higgadtan, nyíltan kommunikálva kell törekednünk a megoldásra.

A házastársi hűtlenség sokak számára megbocsájtható dolog, érdemes mindig arra törekedni hogy a kapcsolatot megjavítsuk. Nem feltétlen a válás az elsődleges dolog amihez folyamodni kell ebben az esetben. Sokan azt hiszik, hogy a hűtlenség a házasság végét jelenti. Ez egyszerűen nem igaz. Bár a hűtlenségnek az a formája, mely a párkapcsolati gondokra vezethető vissza, sokkal nagyobb kihívás.  A legtöbb házasság nem csak túléli a hűtlenséget, hanem valóban növekszik egy ilyen eset után.

Kérhető-e bármilyen kártérítés a hűtlen házastárs ellen?

Jogosan merül fel bennünk az a kérdés, hogy hűtlenséget kellett átélnünk, amely miatt megalázottnak érezzük magunkat, kapunk-e érte bármilyen kártérítést. Legyen szó pénzről vagy más ingóságról. Természetesen párunk ilyen tettek után próbál a megbocsájtásért esedezni és általában ezt ajándékok kíséretében teszi. Ilyen esetekben nem kérhető kártérítés a másik fél hűtlenségére hivatkozva. Amennyiben válásra kerül a sor, vagy akár csak egy párterapeutához kerülnek a felek, akkor a hűtlen féltől igényelhető, hogy ezeknek a költségét ő fizesse. De azért nem vonható felelősségre és anyagilag nem terhelhető, mert megszegte a házastársi esküt. Tehát nem perelhető be a hűtlen fél a félrelépés és azoknak a száma miatt.

Vigyázat a hűtlenség miatti jogos haraggal!

Fontos tudni, hogy a megcsalás egy rendkívül traumatikus dolog. Ez egy nagy veszteség, ami intenzíven nyomasztó és zavaró tud lenni. Az árulás ténye nagyon fenyegető és pusztító az elárult fél számára. Sokan úgy érzik megőrülnek, amikor megtudják, hogy a házastársuk megcsalta őket. Nem tudnak enni, aludni, gondolkodni, vagy érdemi módon funkcionálni. A hűtlenség előhozza az elszenvedő félben az aggódást, az önbizalomhiányt, ami gyakran vezet depresszióhoz és a szorongáshoz. Mindenki máshogy reagál a házastársi hűtlenség kiderülése után. Van aki egy szót nem tud kimondani és teljes mértékben összetörik, más próbálja erősnek mutatni magát és nem kimutatni a fájdalmait. 

Van az a véglet is mikor elönt minket a harag és a düh és nem tudunk tiszta fejjel gondolkodni. Ilyenkor nagyon kell figyelni tetteinkre és szavainkra is egyaránt. Attól, hogy megalázzuk és szidalmazzuk házastársunkat, nem lesz jobb a helyzet, sőt akár rosszabbra is fordulhat a dolog, mivel fel is jelenthet minket. Gondoljuk csak végig, kiderül, hogy társunk hűtlen volt hozzánk, majd mi, hogy visszavágjunk neki kompromittáló fényképeket osztunk meg róla vagy mindenféle káromlással illetjük nagy nézőközönség előtt, akkor becsületsértés vétke miatt akár fel is jelenthet minket és még nagyobb bajban leszünk, mint előtte voltunk. Nem könnyű, de ilyen esetekben is fontos higgadt fejjel gondolkodnunk, hogy elkerüljük a minket érhető vádakat.

 

angry, woman, blame

Mi a legjobb válasz a házastársi hűtlenségre?

Amennyiben tényleg mindent megtettünk és bebizonyosodott számunkra, hogy lehetetlen már a házasságot helyrehozni érdemes a válás mellett dönteni. Ha a válás mellett döntünk fontos mindent átbeszélni a párunkkal és minden opcióra gondolni. Ilyen esetekben érdemes egy ügyvédet felkeresni mindkét félnek, akivel meg tudják beszélni a válás következményeit. Meg kell beszélnünk a közös vagyon felosztását, a közös lakást, közös gyermeket, ha van. A hivatalos eljárás során a bíróság rendszerint dönt a házasság felbontásáról, a közös (ingó és ingatlan) vagyon megosztásáról, a közös gyermekek szülői felügyeletének további gyakorlásáról és ennek függvényében szabályozhatja a kapcsolattartás rendjét is. A házas feleknek józanul átgondolt, viszályoktól mentes légkörben meghozott döntés esetén lehetőségük van arra, hogy közös szándékuk bejelentésével és előzetes megegyezésükkel kérjék érvényes házasságuk felbontását. Ebben az esetben a bíróság a hivatalosan előtte megkötött egyezséget hagyja jóvá, amennyiben annak törvényes akadálya nincs. Ilyen törvényes akadály lehet valamelyik fél vagy közös gyermek részére jelentős hátrányt okozó megállapodási kitétel.

Tekintse meg további írásainkat!

Gyermekelhelyezés

Mi lesz a gyermekekkel?

A válóper során az egyik legtöbb konfliktust a gyermekelhelyezés kérdése okozza. Az alapvető szabályokról, a gyermekelhelyezési perben való részvételről és minden a témát érintő kérdésről itt olvashat.

Vagyonelosztás, vagyonjogi per

Kié lesz a vagyon?

A vagyonmegosztás kiemelt kérdés a válófélben lévő felek között. Sokaknak nem egyértelmű, hogy mely vagyonelemeiktől kell megválniuk, egyáltalán mi képezi a közös vagyont. Cikkünkkel segítünk tisztázni a legfőbb fogalmakat és megvizsgáljuk mire számíthatnak a felek a per végeztével.

A válás, válóper és bontóper elhúzása

Hogyan lehet elhúzni egy válást?

Egyesek nem szeretik elsietni a dolgokat, talán még a békülésben reménykednek. Bármilyen ok is húzódik a válás elhúzása mögött, megmutatjuk milyen módon lehet ezt a leghatékonyabban elérni.